Tradició

Des de sempre la literatura ha estat atenta als signes dels temps. Les paraules han servit a homes i dones per dir les passions que els condueixen a la felicitat o a la destrucció, les inquietuds que els aclaparen o la solitud que els arrossega al fons. Han explicat l’horror de les guerres i la destrucció, els somnis absorbents d’ambició i de poder, la por constant a morir i l’anhel irreprimible d’aferrar-se a la vida. Han reflexionat sobre el sentit del temps, de la vida que passa, de la fragilitat i vulnerabilitat de les coses, del misteri de la divinitat i de les grans preocupacions de la humanitat. La literatura ens porta de l’existència a l’essència de tot. 

La literatura ha parlat també d’epidèmies que al llarg dels segles han destruït pobles i civilitzacions i han escampat la malaltia i la mort. Un exemple és el Decameró, magna obra medieval escrita entre 1348 i 1351 pel florentí Giovanni Boccaccio. En la introducció del llibre l’autor explica els estralls que va fer la pesta negra quan va arribar d’Orient a Itàlia, i com la ciutat de Florència es va tancar mentre la mort s’enduia a joves i vells: <>. En aquest context, set noies i tres nois es troben un dia sortint de l’església i decideixen refugiar-se en una vil·la retirada mentre duri la pesta perquè, diu una de les joves: <>. Allà, i durant deu dies, s’explicaran uns als altres cent contes que parlen de l’Amor, la Fortuna i l’Enginy. Ells escullen les narracions orals per fugir del dolor i es refugien en la ficció per viure històries que els fan imaginar mons plens de vida. En el seu cas, és la literatura entesa com a refugi, que els distreu i que els salva. 
Aquest any la diada de Sant Jordi se situa en un moment convuls, inimaginable només uns mesos enrere. Les circumstàncies mundials ens fan viure en un món que sembla més propi d’una novel·la de ciència-ficció que de la nostra realitat apressada i connectada. “…”,  perquè la literatura és el reflex de la vida, de cada vida, no importa l’edat. 

Així ens presenten el llibre Sant Jordi 2020 les professores de secundària i batxillerat al nostre Col·legi, Sílvia Caballeria i Carme Codina. Cada any, amb motiu de Sant Jordi i de la Setmana de la Poesia, el Col·legi Sant Miquel dels Sants de Vic publica un llibre que juntament amb el Certamen literari ha esdevingut una tradició a la nostra escola.