
Els ulls se’m van tancar
Patrick Bard
Es queda abstreta amb les xarxes socials, canvia la seva vestimenta, la seva manera de pensar… La Maëlle es converteix en l’Ayat per unir-se al Daesh. L’impactant història d’una jove francesa que torna de Síria.

Les fúries invisibles del cor
John Boyne
En Cyril Avery no és un Avery de debò. O això li diuen els seus pares adoptius. I mai ho serà. Però si no és un Avery de debò, què és? Aquesta és la història d’en Cyril, des d’abans del seu naixement el 1945 fins a la seva mort, setanta anys després. Un llibre on seguim les peripècies del protagonista per créixer i fer-se un lloc en un món hostil on se sent a la deriva, només ancorat al seu amic de l’ànima, l’infinitament més glamurós i perillós Julian Woodband. Ocultant l’homosexualitat o no, cal sobreposar-se al rebuig, la marginació, la crítica… I viure.
Tot explicat al més pur estil Boyne. L’empatia del lector amb el protagonista i narrador és immediata i profunda, i la tendresa i el sentit de l’humor hi imperen.
A mercè de la fortuna i l’atzar, en Cyril té tota una vida per conèixer-se i, de passada, per descobrir una llar, un país i molt més.

La casa Alemanya
Annette Hess
L’Eva Bruhns viu amb els seus pares, propietaris de la Casa Alemanya, una fonda molt tradicional. L’Eva treballa com a traductora i intèrpret en una agència i la seva única il·lusió és que el Jürgen, el seu promès, s’animi per fi a demanar la seva mà al seu pare i poder-se casar amb ell. Però en aquests dies a Frankfurt estan a punt de celebrar el primer judici d’Auschwitz i quan l’intèrpret de polonès és detingut a la frontera, truquen a l’Eva perquè ocupi el seu lloc. La reacció dels seus pares és taxativa: una noia jove no s’hauria d’involucrar en un assumpte d’aquestes característiques, i el passat s’hauria de deixar enrere d’una vegada. Ben aviat l’Eva descobreix l’horror del que va passar en els camps de concentració durant la guerra (fets dels quals ningú parla a Alemanya) i comença a fer-se tot tipus de preguntes… Un drama familiar. Un judici que va dividir la societat alemanya. Una jove que ha d’afrontar les responsabilitats de la seva pròpia família.

El tatuador d’Auschwitz
Heather Morris
Basada en la gran història real d’amor i supervivència de Lale i Gita, dos joves que van aconseguir, contra tot pronòstic, sobreviure a l’Holocaust.
L’abril de l’any 1942, Lale Sokolov, un jueu eslovac de vint-i-tres anys, és traslladat al camp d’extermini d’Auschwitz-Birkenau. Els oficials de les SS pensen que el seu do de llengües és indicat per a la feina de tatuar als presos el número que els prendrà la identitat. En els dos anys i mig que passarà a l’infern del camp, testimoniarà mostres d’horror inimaginables, i protagonitzarà els actes més colpidors de valentia i solidaritat. Arriscant la seva vida i fent ús de la seva posició
de privilegi, intercanviarà joies i diners dels jueus assassinats per obtenir menjar per als que encara sobreviuen.

La cara norte del corazón
Dolores Redondo
En agosto de 2005, mucho antes de los crímenes que conmocionaron el valle del Baztán, una joven Amaia Salazar de veinticinco años, subinspectora de la Policía Foral, participa en un curso de intercambio para policías de la Europol en la Academia del FBI, en Estados Unidos, que imparte Aloisius Dupree, el jefe de la unidad de investigación. Una de las pruebas consiste en estudiar un caso real de un asesino en serie a quien llaman «el compositor», que siempre actúa durante grandes desastres naturales atacando a familias enteras y siguiendo una puesta en escena casi litúrgica. Amaia se convertirá inesperadamente en parte del equipo de la investigación que les llevará hasta Nueva Orleans, en vísperas del peor huracán de su historia, para intentar adelantarse al asesino…

El río baja sucio
David Trueba
Dos amigos, un río contaminado y unes vacaciones que canviaran sus vida para siempre. Las vacaciones de Semana Santa de Tom y Martín suelen ser bastante predecibles. En la sierra, con sus familias, los amigos, las bicis, el río, la naturaleza… Nada demasiado memorable salvo el reencuentro, que les permite disfrutar de la
amistad que los une desde que eran pequeños.
Sin embargo, ahora, con casi catorce años —en lo que parece que van a ser sus últimas vacaciones juntos—, el destino les tiene reservado algo que cambiará para siempre su percepción del mundo. Primero conocerán al enigmático hombre que vive en la casa llamada Los Rosales; después, a su hija Danae. Y la llegada de ambos provocará una sacudida en la vida de los dos amigos que los precipitará hacia una tensión desconocida y les mostrará que uno se hace mayor cuando pierde la inocencia.

Guillem
Núria Cadenes
Guillem Agulló i Salvador va ser assassinat a Montanejos (Alt Millars) la matinada de l’11 d’abril del 1993. Era nedador. Antifeixista.
Antiracista. Independentista. Tenia divuit anys. El cas va sotragar i marcar una generació sencera de joves. Guillem Agulló ha esdevingut un símbol de llibertat.
L’assassinat de Guillem Agulló és un esgarrifós exemple de la impunitat amb què actua el feixisme, sota la protecció de les forces policíaques i del sistema judicial, i amb la vergonyosa complicitat d’una premsa capaç de manipular la realitat fins a l’extrem de presentar la víctima com a botxí. Aquesta novel·la documental ens submergeix en una València amb urpes, “on les hòsties volen com si fossin part del decorat”, i denuncia l’intent de soterrar viva una família. Assetjant-los. Calumniant-los. Posantlos a la diana del seu odi amb pintades als carrers i pancartes de «Guillem, jódete» als estadis de futbol. No ho van aconseguir.

Las fuentes del silencio
Ruta Sepetys
En plena época del colaboracionismo con Estados Unidos, España recibe una multitud de turistas y empresarios extranjeros que llegan al país tras la reciente apertura económica. Entre ellos se encuentra el joven Daniel Matheson, hijo de un magnate del petróleo de Texas que llega a Madrid junto a sus padres. El destino de Daniel, que aspira a convertirse en fotoperiodista, se cruza con el de Ana, una doncella del hotel Castellana Hilton que proviene de una familia devastada por la Guerra Civil. Las fotografías de Daniel revelan el rostro oscuro de la posguerra, despiertan en él preguntas incómodas y lo condicionan a la hora de tomar decisiones difíciles para proteger a las personas que ama.

Totes les cançons parlen de tu
Xavi Serrià
Quan l’Ivan torna a València per enfrontar-se a les seues ombres, recorda els dies d’aquell 1992 que li van canviar la vida. Els blocs de pisos entre descampats, recreatius i alqueries abandonades. Els amics del barri marcats per les frustracions de les seues biografies. L’estètica i el llenguatge que usaven com a cuirassa.
Les cançons gravades en cassets on es refugiaven. L’espiral de violència que els arrossegava cap a un oceà d’incerteses. Les famílies que patien els seus propis naufragis. El fràgil equilibri que es va trencar amb la mort inesperada.

Podem salvar el món abans de sopar
Jonathan Safran Foer
El canvi climàtic és l’amenaça més gran per a la supervivència de la humanitat. I l’estem gestionant de la pitjor de les maneres: amb paràlisi i apatia, com si aquest perill no ens afectés.. El canvi climàtic, comptat i debatut, no té un relat atractiu o sexi capaç de captar la nostra atenció com caldria. És com una guerra llunyana, de la qual no ens n’acabem de creure les desgràcies. Però Jonathan Safran Foer, un dels escriptors més importants de l’actualitat, amb un compromís ferm en la denúncia dels efectes devastadors del canvi climàtic, ressitua amb enginy i perspicàcia el debat, el vincula amb tot un seguit de fets històrics fascinants i aconsegueix revitalitzar-lo i posar-lo a l’abast de tothom.

Estima’m quan menys ho mereixi… perquè és quan més ho
necessito
Jaume Funes
Aquest llibre parla de les nostres principals incerteseseducatives. Pot ser llegit en qualsevol ordre i s’organitza en dues grans parts. La primera intenta resumir reflexions i criteris per conviure activament i positivament amb els nois i noies adolescents. La segona és una aplicació pràctica a quatre grans preocupacions adultes: la sobreprotecció, el paper de l’escola, l’equilibri emocional i la comprensió de la societat.
I, sobretot, deixeu-los créixer i mireu d’entendre que les seves respostes, aparentment dures, no són més que missatges ocults per continuar sentint-se estimats, per no descobrir la vida en soledat.

Tota una vida per recordar
Núria Prades
La Sophie Simmons, amb només setze anys, deixa la seva família a Nova York l’any 1932 per anar a Los Angeles en plena depressió perseguint el seu gran somni: treballar com a animadora de dibuixos a Disney Studios. Aviat descobrirà, però, que no és un món per a dones. I així, entre amors i desamors, encaixant els cops que li dona la vida, la Sophie lluitarà fins al final enmig d’una època convulsa que marcarà un abans i un després en els professionals de l’animació de principis del segle XX.
Premi Ramon Llull 2020

Pluja d’estels
Laia Aguilar
Un grup d’amics es reuneixen cinc anys després d’un tràgic accident en una casa al Cap de Creus, un lloc idíl·lic de cara al mar, amb l’excusa de contemplar una pluja d’estels.
Durant la trobada, es diverteixen i comparteixen confidències, però també afloren gelosies, una antiga història d’amor i el sentiment constant que els produeix un fet del passat encara sense resoldre.
Cap d’ells s’imagina com acabarà la nit. Una nit que els té reservada una darrera sorpresa.

Els bons dies
Rafael Vallbona
En Ricard viatja a París amb l’esperança de retrobar-hi un vell amic que el redimeixi del desconcert i la convulsió que l’ofega a la Barcelona del 2017. Més de trenta anys enrere, hi van anar junts fugint d’una Transició que suposava la renúncia als seus ideals, i allà van conèixer filòsofs d’esquerres, artistes bohemis i revolucionaris de cafè, que, com ells, lluitaven amb la força de la paraula per transformar el món. Per això, quan el destí els va separar i en Ricard va tornar a Barcelona, les inseguretats personals van aflorar en els dos amics. I els anys, el record de la misteriosa Jane i els viaranys per on ha portat la vida a tots els personatges, fan que en Ricard s’adoni que l’únic temps vàlid és el passat, que ens conforma la memòria, enfront d’un present que mor en ell mateix i d’un futur que no existeix fins que no s’esvaeix.

Paraules que tu entendràs
Xavier Bosch
La Mara Lincoln, aventurera incansable, organitza viatges exclusius per als seus clients. El Xavi Vera, arquitecte d’èxit, rep l’encàrrec de dissenyar la casa de la seva vida. La parella es disposa a brindar per l’any nou en un hotel als Alps suïssos, amb els quatre amics de sempre.
Tots sis riuen, juguen i són feliços, però res no és mai el que sembla. L’any que enceten pot canviar-ho tot.
Paraules que tu entendràs és un retrat esmolat de la convivència. Una novel·la que explora les relacions de parella, els secrets de cadascú i l’ús que fem de la veritat. Amb una combinació de tendresa i ironia, de nostàlgia i recerca constant de la bellesa, els personatges es mouen pels replecs de
l’ànima, disposats a emocionar-nos.

Ca la Wenling
Gemma Ruiz Palà
Que algú de l’altra punta de la terra faci el cop de cap de venir a viure al teu país. Que et triï a tu per veí. Que faci créixer els seus fills en la teva llengua perquè estimin el que tu estimes. I que aquest algú que treballa en una perruqueria dotze hores al dia, sis dies a la setmana, amorrada als teus peus, a les teves mans i als teus cabells, tingui la generositat d’explicar-te el seu món.
Hi ha un bon pessic de la Xina de la Wenling, aquí dins. Un bon pessic de la província de Zhejiang, d’on va venir un dia de fa deu anys. Però hi ha més perfums d’arreu, en aquesta casa de manicures, esquilades i permanents. Hi ha jubilades de Gràcia, joves tossudes, una embarassada enamorada, llàgrimes de la guerra del Vietnam, productes de cosmètica francesos, injustícies forjades a Amèrica i racisme ben empeltat.

L’espia del Ritz
Pilar Rahola
La ciutat bull amb milers de persones vinculades al règim nazi, hi ha membres de les SS, espies internacionals, les banderes amb la creu gamada pel centre de la ciutat, els feixistes italians… I enmig d’aquella Barcelona amb afusellaments al Camp de la Bota, amb matances indiscriminades, amb una misèria extrema, brillava amb llum pròpia un hotel anomenat Ritz on un dia arriba un jueu perseguit a França que fuig per salvar la vida amb els seus músics travessant a peu els Pirineus.

El primer capità
Enric Calpena
Barcelona, tardor de 1898. Un jove suís, Hans Gamper, arriba en tren a l’estació de França. Per primera vegada en molt de temps se sent feliç. La ciutat bull d’activitat i com que ha trobat feina de comptable, ha decidit quedar-se. Només troba a faltar una cosa: l’esport.
Ell era campió de futbol a Suïssa. Però aquesta nova pràctica anglesa, tan de moda a Europa, no acaba de quallar a Barcelona. Però la il·lusió i determinació d’en Gamper per formar un bon equip, i fins i tot fundar un club, no té límits. I el novembre del 1899 el Foot-Ball Club Barcelona queda constituït. Més que un club, un espai de llibertat i democràcia, d’esperit divers i cívic, on gent de tot arreu s’expressi lliurement i on tothom se senti barceloní. Un club que amb el temps ha aconseguit condensar els somnis, les il·lusions, les crispacions i les decepcions de tot un país.

Les amistats traïdes
David Nel·lo
Salvador Togores, traductor literari, se’n va a Suïssa a fer una estada en una residència de traductors quan tot just fa un any de la mort del seu pare. Allí, per sorpresa, trobarà el famosíssim escriptor Bachtel, desaparegut de la circulació des de feia molts anys i autor de culte. En una altra època, Markus Bachtel havia estat amic íntim de la família de Togores, especialment del pare, però la relació es va trencar de manera abrupta i dolorosa. Durant un seguit de nits, Bachtel, com una Xahrazad moderna, li revela la increïble història de la seva vida i el perquè de la seva fugida i desaparició.
Premi Sant Jordi 2019.

El teu gust
Isabel-Clara Simó
El teu gust és una gran història d’amor. Per damunt de tot, hi ha la relació entre la protagonista i la Roser, que acaba quan laRoser mor en un accident imprevisible i desgraciat. Abans i després, hi ha la història dels petits amors que té la protagonista amb diferents homes. Però la novel·la és, també, una història sobre les decapitacions. Sobre la pèrdua, la passió, l’esperança, el desig… que ens fan perdre el cap, que ens retornen al passat quan ja som vells, que ens dissimulen el futur quan encara som joves.
Amb el seu estil inconfusible, l’autora obre de bat a bat les portes del seu món literari i ens explica la vida d’una dona que evoca, amb ironia, un trajecte vital fet de retalls i pedaços, amb la sensació que el cos i el cap se separen, perquè tot i que les forces defalleixin, la passió roman intacta. Una passió enorme per l’art i per la vida que es proclama amb força en aquesta darrera novel·la d’Isabel-Clara Simó.