
Alexandra i les set proves
Roberto Santiago i Ángela Armero
El meu nom és Alexandra, tinc onze anys, i m’estaré tancada una setmana a la meva escola. Sense professors. Sense pares. Només nois i noies del meu curs. No sé com sonarà, dit així. Però tot el que explicaré aquí és veritat. La meva escola es diu Armando Muñoz Vaca, que pel que he vist va ser un pioner del segle XV. Jo no sóc pionera. Només sóc una nena normal i corrent a la qual li agraden els videojocs. Hi ha una cosa que encara no he explicat.
La meva escola és famosa per una sola raó: perquè hi va estudiar fa molts anys Alfonso Giménez Dom. Hi havia una foto seva al vestíbul d’entrada. Tothom sap que la companyia Dom Industries és l’empresa multinacional de videojocs més important del món. I ara el senyor Dom havia tornat a l’escola. Amb una proposta revolucionària: «No jugareu a un videojoc. Sereu els protagonistes d’un videojoc».

Prop de les bombes
Emili Bayo
Un grup de nois i noies viuran la por, el fred i la fam dels últims deis de la Guerra Civil. Empaitats per l’avanç de les tropes franquistes i acompanyats per una cuidadora i el conductor d’un motocarro desmanegat, inicien una fugida cap al nord. Senten el soroll de les bombes darrere. Però encara és pitjor el que els espera davant.

Les guineus del desert
Pierdomenico Baccalario
És possible que hi hagi un punt de connexió entre el secretari personal de Hitler, Bormann; el general Rommel, conegut com la Guineu del desert; i Antoine de Saint-Exupéry, autor d’El Petit Príncep
«Han passat més de trenta anys des d’aquell matí, però encara penso en les converses d’aquells dies, mentre pujàvem i baixàvem pels camins del penyasegat, preparant el moment en què ens ensopegaríem amb el cos d’una persona morta. Estàvem fent una investigació macabra i terrible, però jo em sentia eufòric i bojament viu.»
Una intriga que, de la mà del jove protagonista, ens porta a un petit poble de Còrsega, on s’amaguen massa secrets, secrets que van néixer a la Segona Guerra Mundial i que tants anys després són per fi desvetllats.

Catorze
Tamara Bach
Primer dia del curs. Fa vuit setmanes que la Beh no ha vist les companyes. Abans de les vacances va caure malalta i no va poder anar de viatge amb elles. Han passat moltes coses, les amigues han conegut gent nova i tenen històries per explicar. En canvi ella s’ha quedat a casa. De fet també ha viscut molt, però les amigues no en saben res. A la mateixa ciutat hi ha una habitació amb les parets de color blau, una nena amb bombolleta i llocs solitaris que la Beh fotografia, fins tard, perquè en realitat li falta algú. Però a casa té una postal a la bústia i algú pronunciarà el seu nom sencer abans d’anar a dormir.

El ball de l’esclau
Dolors Garcia i Cornellà
A l’altra banda dels turons, el jove esclau Heli Siri contempla la ciutat de Tàrraco, una de les més importants de l’imperi. Hi arriba amb la companyia de teatre a la qual pertany. De camí a la ciutat, conversa amb la Fúlvia, una teixidora de lli, àvia de la Valèria, la noia que li canviarà la vida. A Tàrraco, l’Heli buscarà fer realitat el seu somni: ser un actor reconegut en la ciutat vibrant de final del segle I dC. Però la recerca no serà gens fàcil per a un esclau com ell, i haurà d’enfrontar-se a les enveges, les amenaces i els càstigs que trobarà pel camí.

Estic insuportable, i què?
Vicent Sanhermelando
L’assetjament escolar i una complicada situació familiar han fet de Sergi un adolescent insuportable. A més, tot empitjora quan els desnonen del seu xalet elegant i han de mudar-se a un pis vell delcentre de València. L’adaptació a aquest canvi en la seua vida no serà fàcil. Tanmateix, la relació amb els nous veïns, com ara una bloguera de moda o un escriptor sense èxit, i la incipient amistat amb una companya de l’institut, faran que el xic comence a deixar arrere els recels de tot el que l’envolta i la desconfiança cap a les persones que intenten ajudarlo.

Un batec alhora
Sharon Creech
L’Annie té dotze anys. Li agrada córrer descalça amb el seu amic Max, passar l’estona amb el seu avi i dibuixar. Però les coses comencen a canviar: en Max sempre està empipat, el seu avi perd la memòria i la seva mare espera un nen. Mentre fa els deures que li ha posat la professora d’art —dibuixar la mateixa poma cada dia durant cent dies—, l’Annie descobreix que és capaç d’adaptar-se als canvis. Una novel·la càlida, escrita en vers lliure, sobre l’amistat, la família i els canvis.

La meva història és la història de moltes noies
Malala Yousafzai
Quan Malala Yousafzai tenia quinze anys, va ser atacada pels talibans perquè defensava el dret de les noies a rebre educació. Va sobreviure a múltiples operacions i la seva veu ha esdevingut un referent mundial dels drets humans i, especialment, del dret a l’educació. És la persona més jove que ha estat guardonada amb el Premi Nobel de la Pau. En el seu discurs d’acceptació del Premi, Malala explica la seva història, que és la història de milions de noies que viuen en situacions de discriminació o de conflicte.

Som tempesta
Michela Murgia
Les històries sempre ens parlen d’herois solitaris, 3amí la vida quotidiana està feta de victòries acomplides per persones ordinàries que han sabut posar-se d’acord i aplegar-se per aconseguir grans objectius comuns. Així va néixer la Viquipèdia, i camí va ser descobert el codi secret dels nazis, i 3amí 3amí3 es va poder celebrar el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 a Catalunya.
Michela Murgia ha escollit setze aventures col·lectives, algunes de molt famoses, altres desconegudes, i ens les narra com a empreses corals. Perquè l’heroisme és el 3amí de pocs, mentre que la col·laboració creativa és un superpoder que ens pertany a tots. Perquè milions de gotes d’aigua creen una tempesta.

L’hivern que vam aprendre a volar
Laia Logan
L’hivern que en Jakob i l’Ava es van conèixer, faltava poc per a la fi de la Segona Guerra Mundial i la petita illa de Noruega on vivien estava ocupada pels alemanys. En Jakob era fill d’uns comerciants de l’illa i volia ser artista. L’Ava era filla d’un comandant anglès de l’exèrcit de l’aire i volia fugir de l’illa per anar a la recerca del seu pare. Aquell hivern, ple de somnis i conflictes, els va unir per sempre més.